Bernhard Schlink

Bernhard Schlink (Bielefeld 1944) is emeritus hoogleraar rechten aan de Humboldt Universiteit in Berlijn. Als schrijver verwierf hij vijftien jaar geleden wereldwijd naam en faam met zijn roman De voorlezer, de eerste buitenlandse roman, die lange tijd op de eerste plaats stond in de bestsellerlijst van The New York Times. De verfilming door Stephen Daldry met in de hoofdrollen Kate Winslet en Ralph Fiennes is bekroond met een Oscar en een Golden Globe.

Voorts creëerde hij een meesterlijk portret van de oude meneer Selb in De oude zonden (Cossee 2004, deel 1 verfilmd door Nico Hofmann) en schreef hij de romans De thuiskomst (Cossee 2006), die momenteel eveneens verfilmd wordt, Het eerste weekend (Cossee 2009), waar ook een filmscript van klaar ligt en de misdaadroman Een web van leugens (2001).

Het verhaal 'De ander' uit De liefdesval (Cossee 2008) is eveneens verfilmd. Het verhaal De vrouw van het benzinestation uit dezelfde bundel is verschenen als luisterboek, voorgelezen door Mieke van der Weij. Ook De voorlezer is leverbaar als luisterboek, voorgelezen door Hans Croiset. Het gehele oeuvre van Bernhard Schlink is wereldwijd vertaald.

‘Bernhard Schlink mag dan ook een jurist van de bovenste plank zijn – de schrijver Schlink is een moedig onderzoeker van een veel verraderlijker terrein: het menselijke hart.’ – Newsweek

Bernhard Schlink is dé specialist van broze biografieën, die onlos-makelijk verbonden zijn aan onze tijd. Geen ander oeuvre dan dat van Bernhard Schlink houdt zich zo boeiend bezig met de schuldvraag van het individu of van een hele generatie in een periode van de geschiedenis.

Schuld als schuld uit een verleden dat de tegenwoordige tijd belast – dat is naast veel andere een rode draad in de vertelkunst van deze auteur. In De voorlezer en De oude zonden net zo indringend als in De thuiskomst of Het eerste weekend. In De liefdesval en ook in Zomerleugens heeft Schlink vooral oog voor de liefde, waarvoor we schuld op ons laden, soms for the better, maar meestal for the worse.

 

Bibliografie

1996 - De voorlezer
2004 - De oude zonden
2006 - De thuiskomst
2008 - Het eerste weekend
2008 - De liefdesval
2009 - De voorlezer - filmeditie
2010 - De voorlezer - jubileumeditie
2010 - Zomerleugens
2011 - Objectieve wetgeving en subjectieve rechters
2012 - Zomerleugens - jubileumeditie
2014 - De vrouw op de trap
2014 - De voorlezer - paperback

Luisterboeken
2007 - De vrouw van het benzinestation
2009 - De voorlezer
2009 - De voorlezer (als microkaart)

 

Prijzen en nominaties

1989 - Friedrich Glauser Prijs voor Die gordische Schleife
1993 - Duitse Krimi Prijs voor Selbs Betrug
1995 - Ster van het jaar van de Müncher Abendzeitung voor De voorlezer
1997 - Prix Laure Bataillon voor De voorlezer
1997 - Grinzane-Cavour Prijs voor De voorlezer
1998 - Hans Fallada Prijs voor De voorlezer
1999 - Boeke Prijs voor De voorlezer
1999 - Welt Literatuurprijs voor het oeuvre
2000 - Ereprijs van het Heinrich Heine Gezelschap
2000 - Evangelische Boekenprijs voor De voorlezer
2000 - Speciale Cultuurprijs van Mainichi Shimbun voor De voorlezer
2004 - Bondskruis van Verdienste (eerste klas)

 

Links

Wikipedia
IMDB
The Independent (interview)

 
 
 
 
 
copyright (c) 2016 Uitgeverij Cossee - www.cossee.com
 
Naar Cossee.com