Het eerste weekend - 2008

 

Vertaald door Gerda Meijerink
Gebonden, 192 blz. € 15,00
978 90 5936 197 3

Koop of bestel het boek bij uw plaatselijke boekhandel of bestel via onze webshop

 
- Titelpagina
- Leesfragment
- Recensies
 

Na twintig jaar gevangenisstraf heeft de president van Duitsland hem gratie verleend. De RAF is al lang verleden tijd.

Zijn zus Christiane wil zijn eerste weekend in vrijheid samen met een tiental oude vrienden feestelijk doorbrengen in een oud landhuis – zonder verslaggevers en zonder camera’s. Of ze nu tandtechnicus, advocaat of dominee geworden zijn, alle genodigden delen hetzelfde verleden: ze hebben ooit met de revolutie gesympathiseerd. Maar dat blijkt lang geleden. Uit loyaliteit, uit nostalgie of uit nieuwsgierigheid hebben ze de uitnodiging voor het weekend aanvaard. Hun meningen over de idealen van toen, over vrijheid, over terrorisme en verraad lopen – geen verrassing – inmiddels sterk uiteen.

En hoe is Jörg eraan toe, de man die gratie heeft gekregen? Ziet hij de beelden van zijn gijzelaars nog voor zich? Wat heeft hij overgehouden aan de tijd van het geweld? Fantastische verhalen? Of is hij tot sprakeloosheid vervallen, of zelfs in het reine gekomen met zijn daden?

Zijn vrienden willen hem helpen, steunen, raad geven – en tegelijk de grootst mogelijke afstand bewaren. Maar het verleden komt beangstigend dichtbij. Ze kunnen zich niet onttrekken aan een confrontatie met hun eigen biografie, met hun dromen over het leven en hun zelfbedrog.

Net als in De voorlezer en De thuiskomst biedt Bernhard Schlink ons weer verrassende inzichten in een beladen periode van onze geschiedenis, een tijdperk dat begon met een utopie en eindigde met moordende terroristen en een land in staat van oorlog.

 
 
 
 
 
copyright (c) 2016 Uitgeverij Cossee - www.cossee.com
 
Naar Cossee.com